äventyrslysten

2013-11-28
21:00:00

gold in these hills
 
 

2013-11-20
23:33:00

från snö till sol och tillbaka igen
Igår var det den 19 november.
Igår var det 10 ynka dagar kvar till Kanada.
Det var också 30 dagar kvar till Sydafrika.
Och dessutom 50 dagar kvar tills jag återvänder till snön i väst. 
 
Nu är det alltså en dag mindre. Ett steg närmre.
Kom nu vintern, jag är redo!
 
 
 
Lisa.

2013-11-16
01:39:27

countdown.
Två veckor kvar till avfärd..
 
Jag firar med nytt underställ, lager två och vinprovning med kusiner & familj. 
 
14 dagar kvar och inte ett uns början till påbörjad packning. Räknar starkt med att mina sista dagar kommer att singeras Redbull rakt igenom. 
 
Lisa.
 

2013-11-15
01:48:00

Ride safe.
För snart elva månader sedan hända en tragisk olycka bland mina nära och kära i Verbier..
Vi förlorade en vän. 
Tre vintrar har jag varit i alperna, och lika många vänner har fåt sätta livet till då de gjort något de älskar - att åka skidor. Det är med en viss skräckblandad förtjusning som jag ser på kommande vinter. Jag är så otroligt glad för alla mina vänner som ska åka kors och tvärs världen över för att uppfylla sina drömmar denna vinter, och jag önskar så att jag kunde vara med på alla deras äventyr också. Samtidigt som det får mig att stanna upp och tänka till en extra gång då jag ständigt påminns om hela äventyrets baksida. Tänka på de jag håller nära.
Ett snedsteg.
En felberäkning.
En taskig tajming. 
Att vara på fel plats vid fel tillfälle. 
 
Dock är det lätt att ibland fastna på det som gick snett. Det som blev fel. Det som inte fick hända, men som ändå hände. "Inget ont utan något gott" som så ofta sägs, och ja jag håller med om att det är hårt att säga än idag. För inte ska väl något så ont som detta kunna vägas upp av något gott? Nej, det stämmer. Men som en reaktion på vinterns tragedi har en grupp vänner startat en stiftelse; Skiers Left - Mikaelas minne. Denna stiftelse strävar för att fler ska kunna öka sin lavinkunskap, nybörjare som proffs - gammal som ung. Genom att skänka en slant kan också du hjälpa dom att hjälpa de äventyrslystna som du har i din närhet. 
 
Mitt i allt detta vill jag inte bara tända ett ljus, utan rikta en strålkastare åt de vänner som var med i olyckan men som genom ett under klarade sig, och åt er andra som fanns där för varandra när det var svårt. 
Tack för att ni finns idag, jag önskar att ni finns kvar så länge jag lever. 
 
Jag märker också att jag håller av mina närstående mer nu än vad jag kan minnas att jag har gjort tidigare. Vi har en tid tillsammans. En tid som inte alltid har en specifik början, men som alltid kommer att ha ett slut. Jag vill minnas all denna tid med er.
 
Den med ett öppet hjärta kommer för alltid att leva kvar i våra tankar.
Skiers Left - Mikaelas minne
 
Denna vinter kommer jag att lägga mer fokus på att förbättra min lavinkunskap än vad jag har gjort tidigare. Det anordnas en handfull kvällsaktiviteter här i Stockholm och i vinter kommer det att hållas genomgående kurser på jobbet.
En bra utbildning, med rätt utrustning, god kunskap och sunt förnuft bör man klara sig bra. 
Utbildning kommer jag som sagt att få ta del av under vinterns lopp. Utrustningen har utökats med en ABS-ryggsäck. Och sunt förnuft är väl det som jag har fått genom tiden bland bergen. 
 
 
En ABS-ryggsäck är kort och gott en ryggsäck med inbyggd airbag. Denna utlöses genom att dra i ett handtag som sitter på axelremmen. Luftkuddarna fylls på bara några sekunder och dessa hjälper en att flyta ovanför ytan om en lavin utlöses. Mer om dessa finns att läsa på ABS hemsida, http://abs-airbag.de/en/abs-system/. 
 
 
Ride safe, I will.
 
Lisa.
 
 
 
 

2013-11-11
23:35:00

Nystart.
Dåså. Eller Välkommen kanske en vanligtvis inleder med..
 
 
Välkommen!
 
Nu är återigen det dags att trimma skrivkunskaperna. Det är också dags att göra sig redo för en vinter, men inte en vinter som alla de tidigare vintrarna. Denna vinter, förvisso som de andra, kommer att bli speciell på sitt sätt. Kanske mest för att jag denna gång har beslutat mig för att resa över atlanten, bort till Kanada för att upptäcka nya marker och människor. Den 29e november, klockan 06.20, avgår min flight från ett mörkt och kallt Sverige. Första anhalt blir Amsterdam ett par timmar, därefter följer en långflygning till Calgary innan sista stopp; Kelowna.
 
Kelowna ligger cirka två timmar (mer eller mindre beroende på yttre omständigheter) från en alpby som heter Revelstoke, och det är här som jag kommer att spendera min vinter. Eller tja, en del av den. Jag kommer att jobba för ett företag som heter Canadian Mountain Holidays. Det är en hotellkedja med elva anläggningar runt om i British Columbia, jag kommer att finnas på lodgen Adamants som ligger norr om Revelstoke. Lodgen tar endast 33 gäster, och att de jobbar för att skapa en familjär stämning är det ingen tvekan om. Mina sysslor kommar att variera allt från att städa rum och servera frukost, till att åka skidor och umgås med våra gäster. Detta kommer det att komma löpande uppdateringar om allt eftersom vintern tickar på. Jag kommer att jobba två veckor i stöten för att sedan vara ledig en vecka då jag kommer att befinna mig i Revelstoke tillsammans med min högra hand Sofia. Hon kommer också att jobba för CMH men på en annan lodge, Galena,  söder om Revelstoke. Hon har varit en riktigt klippa med allt vad det har inneburit för mig att komma till Kanada. Hon har hjälpt mig med jobbansökan, visum, boende, resor - allt! Jag är dig evigt tacksam! 
 
 
 
Det får vara allt för nu, mer information än detta har jag än så länge inte. Uppdateringar kommer att delges under vinterns gång, var så säkra på det. Så håll utkik när det börjar närma sig. Än så länge har jag 17 dagar kvar på svensk mark!
 
CMH Take Flight, se denna video för att få en något klarare uppfattning om vad min vinter kommer att bjuda på. 
 
Lisa.